Tehnologia înaltă și cunoșterea vor deveni factorul dominant al producției în secolul al 21-lea. Dispunând de cunoștințe adecvate se va utiliza mai puțin pământ, mai puțină muncă și mai puțin capital pentru a prospera.
În cel de-al "Treilea val", elementul central va fi diversitatea și nu uniformitatea. De la producția de masă va avea loc o deplasare spre producția individualizată "demasificată". Companiile nu vor mai depinde de producții de mare volum, ele putând produce, prin tehnologii avansate câteva unități ale unu produs tot atât de ieftin ca în situația unei producții de masă. Costul diversității se reduce.
Investitorul din "al Treilea val" nu se va mai năpustii spre locurile în care mâna de lucru va fi ieftină, ci va alege țările cu o bază manufacturieră flexibilă, unde muncitorii au fost instruiți în tehnologiile informatice avansate.
Specializarea va face posibil ca un sat într-o parte a lumii să furnizeze producția sa pe o piață dintr-o altă parte a lumii.
În sfera politicului, Toffler s-a pronunțat pentru descentralizarea guvernelor și birocrației instituționalizare. În sectorul particular, companiile trebuie să se debirocratizeze, astfel încât fiecare salariat să poată lua propria decizie bazată pe acces la toate informațiile colectate de firmă.
Populația în zona rurală trebuie să fie încurajată să ia hotărâri privind activitățile economice locale.
Guvernul central trebuie să aibă feedback din partea individului și să se adapteze. (Feedback-ul este un element care definește cel de-al "Treilea val", comparativ cu etapa anterioară)
Democrația este un sistem feedback. Ea există acolo unde populația alimentează liderii cu informații-răspuns și le atrage atenția că au mers prea departe. Dacă dorești o societate adaptabilă, o societate flexibilă, ai nevoie de feedback. Această tehnologie nouă (Internet, spre exemplu) ne conferă capacitatea pentru un masiv feedback în interiorul sistemului.
Pentru a concura în economia mondială, va trebui să inovezi pe o bază continuă. Trebuie să ai idei noi, procese noi, tehnologii noi, trebuie să schimbi, să îmbunătățești permanent. Pentru a obține idei noi, oamenii trebuie să fie liberi să se exprime. Într-o societate care împiedică libertatea de exprimare ideiile sunt ucise. Ceea ce avem nevoie este o politică în domeniul informațiilor care să fie deschisă spre idei stranii, noi - chiar dacă ele sună stupid. Pentru a obține idee bună, trebuie să fii dispus să asculți zece idei proaste. Aceasta este natura creativității.
"Al Treilea val" va avea impact asupra structurii corporațiilor. Structura piramidală din "al Doilea val" se va modifica. (Ceea ce va duce la schimbări semnificative în Asia, unde tradiția conducerii afacerilor în familie rămâne puternică).
Informația va circula liber în noua structură, încât luarea deciziilor la toate nivelurile se bazează pe cunoașterea informației.
Coorporațiile nu vor mai depinde de mușchii muncitorilor, ci de creierele lor. Țările avansate greșesc dacă vor crede că vor rămâne mereu în frunte. Economiile din "al Treilea val" nu vor mai "coloniza" pe cele din "al Doilea val", cum s-a întâmplat după revoluția industrială din Marea Britanie.
Lumea nu va mai fi împărțită între Nord și Sud sau între Est și Vest, ci între țări cu ritm rapid și țări cu ritm lent.
Statul național ar putea să-și vadă supremația contestată de emergența altor unități, cum sunt grupările regionale. Unele corporații multinaționale ar putea deveni mai puternice decât guvernele. Organizațiile cum este "Greenpeace" - cu interese globale - vor prolifera, ca și grupările electronice de genul Internet. În mass-media vor apare rețele globale care vor contesta rețelele acum bine instalate ca CNN și BBC.
Aceste uriașe mutații vor presupune posibile conflicte și turbulențe interne în multe țări. Pentru a evita conflictele sociale, guvernele vor trebui să acorde atenție mai mare dezvoltării comunității, educației și instruirii, asigurării menținerii standardelor internaționale înalte, obținerii consensului în schițarea politicii pentru următoarele decenii.
Pe măsură ce informația este monetizată, se va ajunge la fuziunea între informații și bani, creându-se ceva nou, pe care nu-l putem înțelege, neavând instrumentele intelectuale.
Pentru ca cel de-"al treilea val" să devină realitate, trebuie să existe o infrastructură informatico-electronică avansată, aptă să permită stabilirea de conexiuni la alte rețele și colectarea tuturor informațiilor disponibile
Strategiile pe termen lung urmate de numeroase țări în Europa sunt deja demodate, ele axându-se prea mult pe agricultură și moduri tradiționale de manufactură în loc de știință și tehnologie. Dacă guvernele acestor țări nu vor reanaliza orientările, economiile respective vor fi aruncate cu 20-25 ani în urmă.